Ποδι

Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Η πελματιαία απονεύρωση είναι μία συμπαγής ινώδης δέσμη συνδετικού ιστού, η οποία συνδέει το οστό της πτέρνας με τη βάση των δακτύλων του άκρου ποδός. Ο λειτουργικός της ρόλος είναι η υποστήριξη της ποδικής καμάρας, μέσω της απορρόφησης των φορτίων που δέχεται το πόδι κατά τη βάδιση ή το τρέξιμο. Οι καθημερινές ή έκτακτες καταπονήσεις σε βαθμό υπέρχρησης δημιουργούν φθορές και μικρές ρήξεις ιστών με αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονής και πόνου. Η επώδυνη αυτή κατάσταση του πέλματος αποτελεί την πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Συχνά στις ακτινογραφίες εμφανίζεται μία οστική προεξοχή, προερχόμενη από εναπόθεση ασβεστώσεων στην φλεγμαίνουσα περιοχή και την επακόλουθη δημιουργία οστεόφυτου. Το μόρφωμα αυτό ονομάζεται άκανθα πτέρνας και ενίοτε ταυτίζεται με την πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Αίτια

Οι συνήθεις λόγοι εμφάνισης της πελματιαίας απονευρωσίτιδας αφορούν στη κακή διαχείριση της στάσης και της βάδισης.

Η πολύωρη ορθοστασία στην εργασία, τα μη απορροφητικά υποδήματα, όπως επίσης ανατομικοί λόγοι (υπερβολικό βάρος, πλατυποδία) και η ηλικία μπορούν να επιταχύνουν την εμφάνιση της πάθησης

Συμπτώματα

Το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο οξύς πόνος που εμφανίζεται στην πτέρνα το πρωί, μετά την αφύπνιση, με τα πρώτα βήματα. Όταν το πόδι ζεσταθεί, ο πόνος συνήθως υποχωρεί. Σε σοβαρές καταστάσεις παραμένει και περιορίζει τις μετακινήσεις του ασθενή. Η ίδια ενόχληση και συμπτωματολογία μπορεί να εμφανιστεί, όταν ο πάσχων επιχειρήσει να βαδίσει μετά από πολύωρη παραμονή σε καθιστή θέση.

Διάγνωση

Αφορά στη λήψη ιστορικού του ασθενή και επιτόπια εξέταση κατά τη βάδιση και την ψηλάφηση του πέλματος.

Η ακτινογραφία κρίνεται απαραίτητη για την τυχόν ανεύρεση οστικής προεξοχής (άκανθας) στη βάση της πτέρνας.

Μαγνητική τομογραφία συστήνεται όταν κριθεί αναγκαία η διερεύνηση τυχόν ρήξης της πελματιαίας απονεύρωσης.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι κατά βάση συντηρητική. Ξεκινά με επαναλαμβανόμενη συστηματική παγοθεραπεία σε συνδυασμό με ασκήσεις διάτασης και ενδυνάμωσης των μυών. Ενίοτε χορηγείται συμπληρωματικά αντιφλεγμονώδης αγωγή.

Σε σοβαρές περιπτώσεις και σε διαρκή και επώδυνη ενόχληση χορηγούνται ενέσεις κορτιζόνης.

Σε κάθε περίπτωση συνιστάται ανάπαυση, αποφυγή δραστηριοτήτων, οι οποίες ενοχοποιούνται για την πάθηση και αλλαγές στις παραμέτρους βάδισης (χρήση ειδικών υποδημάτων, πάτων σιλικόνης, αποφυγή ανώμαλου εδάφους)