Αγκώνας

Εξω Επικονδυλιτιδα – tennis elbow

Η έξω επικονδυλίτιδα ειναι μια φλεγμονή του έξω επικονδυλου του βραχιονιου οστου. Μπορεί να παρουσιαστεί και σε όσους κάνουν μία επαναλαμβανόμενη κίνηση, είτε ως επάγγελμα(χειρωνακτική καταπόνηση), είτε ως καθημερινή συνήθεια (υπερβολική χρήση πληκτρολογίου). Η παθηση ειναι γνωστη και ως αγκωνας του τενιστα – tennis elbow καθως εμφανιζεται σε παίχτες του τένις εξαιτιας της επαναλαμβανομενης κινησης που γινεται στο παιχνιδι. 

Υπερβολική χρήση των μυών και των τενόντων του αντιβραχίου μέσω επαναλαμβανόμενων κινήσεων μπορεί να ασκήσει έντονο φορτίο, προκαλώντας φθορά στη δομή του τένοντα, προκαλώντας πόνο στον εξωτερικό κόνδυλο.

Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα. Ο πόνος εκτείνεται μέχρι το άκρο χέρι. Επιπλέον μπορούν να εμφανιστούν μουδιάσματα στα δάχτυλα του χεριού, αδυναμία κίνησης στον καρπό, εξασθένηση της δύναμης της λαβής του πάσχοντος χεριού.

Διάγνωση

Η διάγνωση της επικονδυλίτιδας αγκώνα είναι κυρίως κλινική. Ο ασθενής καλείται να κάνει μία σειρά κινήσεων υπό αντίσταση. Οι απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφία και μαγνητική) προκρίνονται για τον έλεγχο τυχόν υπαρχουσών παθολογιών (οστικές ανωμαλίες)

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι κατά κανόνα συντηρητική και απαιτεί πολύ χρόνο. Η πλειοψηφία των ασθενών αναφέρει  σταδιακή ανακούφιση από τα συμπτώματα της επικονδυλίτιδας κατά τη διάρκεια του έτους. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει κρυοθεραπεία, χορήγηση μη στεροειδων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ενέσεις κορτιζόνης, συνεδρίες με κρουστικό υπέρηχο και φυσικοθεραπεία. Η χρήση ιμάντα επικονδυλιτιδας περιγραφεται ως ιδιαιτέρως ευεργετικη. Η φυσικοθεραπεία συμπεριλαμβάνει εξατομικευμένο πρόγραμμα διατάσεων και ενδυνάμωσης. Όπως επίσης και χειροθεραπεία. Εάν δεν ακολουθηθεί η ενδεικνυόμενη κατά περίπτωση θεραπεία, ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται και κατά την ανάπαυση του ασθενούς. Σημαντικό συστατικό της θεραπείας μπορεί να αποτελέσει η επανεκπαίδευση του ασθενούς και η τροποποίηση της δραστηριότητας , η οποία αποτέλεσε και τη γενεσιουργό αιτία της επικονδυλίτιδας. 

Τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιούνται και βιολογικοί παράγοντες, όπως το Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια για ενέσιμη θεραπεία της επικονδυλίτιδας με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.

Όταν δεν παρατηρείται σταδιακή υποχώρηση των συμπτωμάτων σε χρονικό διάστημα 6 μηνών από την έναρξη της συντηρητικής θεραπείας και ο ασθενής συνεχίζει να έχει σημαντικά προβλήματα κίνησης , προκρίνεται η χειρουργική επέμβαση. Μέσω της επέμβασης επιχειρείται ο καθαρισμός των τενόντων στο σημείο έκφυσης από στοιχεία φθοράς και συμπίεσης και η επανακαθήλωση του υγιούς πλέον τμήματος στο υποκείμενο οστό. Η επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως με γενική αναισθησία, χωρίς περαιτέρω ανάγκη νοσηλείας.