Υπερηχογράφημα μυοσκελετικού

Ο υπέρηχος του μυοσκελετικού παρέχει αξιόπιστες εικόνες των μυών, των τενόντων, των συνδέσμων, των αρθρώσεων και των μαλακών μορίων σε όλο το σώμα και διασφαλίζει μία ασφαλή και ανώδυνη διάγνωση παθολογικών καταστάσεων (ρήξεις τενόντων, μυών και συνδέσμων, όγκων μαλακών μορίων, μυικών κηλών   ή την καθοδήγηση επεμβατικών πράξεων (συλλογή και παροχέτευση υγρών,  ενδοαρθρικές εγχύσεις) .

Προκρίνεται ως διαγνωστική προσέγγιση σε ασθενείς οι οποίοι δεν επιτρέπεται να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία και επιπλέον προσφέρει άμεσα αποτελέσματα απεικόνισης σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας μία δυναμική κλινική εικόνα του ασθενούς.

Πολύτιμη είναι επίσης η υπερηχογραφική εκτίμηση σε περιπτώσεις μυϊκών τραυματισμών και αθλητικών κακώσεων (ύπαρξη αιματώματος ή άλλης τοπικής βλάβης), καθώς και η ανάδειξη παθήσεων μετά από πρόκληση κινητικής δοκιμασίας στον ασθενή (πχ κατάγματα, θλάσεις μυών).

Μέσω του υπερήχου επιβεβαιώνεται μία αρχική διάγνωση σε διάφορες καταστάσεις ανεύρεσης και περαιτέρω αφαίρεσης ξένων σωμάτων (λιπώματα, γάγγλια, ελεύθερα ενδοαρθρικά σωμάτια κλπ).

Το υπερηχογράφημα μυοσκελετικού λόγω των πλεονεκτημάτων της άμεσης και ασφαλούς διάγνωσης αποτελεί ένα καθοδηγητικό εργαλείο για την επιλογή μίας συντηρητικής αγωγής ή κατάλληλης επεμβατικής θεραπείας. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης των αποτελεσμάτων της θεραπείας εκλογής.