Βλαστοκύτταρα

Τα βλαστοκύτταρα είναι μία πρόδρομη μορφή κυττάρων, τα οποία έχουν τη δυναμική ιδιότητα της δομικής  διαφοροποίησης, όταν βρεθούν σε κατάλληλο περιβάλλον του ανθρώπινου σώματος, προσφέροντας ασφαλή αναγεννητικά και αναπλαστικά αποτελέσματα σε πάσχοντες ιστούς. 

Μέσω της διαδικασίας έγχυσης των βλαστοκυττάρων σε περιοχές με ορθοπεδικές παθήσεις, ουσιαστικά αξιοποιείται ο εγγενής μηχανισμός του οργανισμού για την επούλωση εκφυλιστικών ή τραυματικών καταστάσεων. Τα βλαστοκύτταρα διαφοροποιούνται (μετατρέπονται) σε κύτταρα του νέου ιστού στο πάσχον περιβάλλον, πολλαπλασιάζονται και αναπληρώνουν το κατεστραμμένο τμήμα κατά περίπτωση.

Τα βλαστοκύτταρα  διακρίνονται σε εμβρυικά (λαμβάνονται από τον ομφάλιο λώρο κατά τη γέννηση) και σε ενήλικα (βρίσκονται στον μυελό των οστών ή στο λιπώδη ιστό του οργανισμού). Τα ενήλικα βλαστοκύτταρα συμβάλλουν στην αναγεννητική προσπάθεια των οστών, των χόνδρων και των μυών.

Μέσω επιλεκτικής διάγνωσης για κάθε περίπτωση ασθενούς επιλέγεται το κατάλληλο πρωτόκολλο θεραπείας, λήψης και έγχυσης βλαστοκυττάρων, η οποία προσφέρει αναγέννηση και αποκατάσταση ιστών σε περιπτώσεις χόνδρινων βλαβών, τενοντοπάθειας, μερικής ρήξης μηνίσκου, χιαστών, μυικής θλάσης και σε όλες τις μορφές οστεοαρθρίτιδας.

Είναι μία ασφαλής θεραπευτική διαδικασία, γιατί χρησιμοποιείται βιολογικό υλικό από τον ίδιο τον ασθενή. Τα αποτελέσματα προόδου και αποκατάστασης είναι συγκριτικά ταχύτερα. Συχνά συνδυάζεται με επεμβατική προσέγγιση (πχ αρθροσκόπηση) και εξατομικευμένα προγράμματα φυσικοθεραπείας.